Info

Zakaj potrebujemo spletno stran?

Svetovni splet je najhitreje razvijajoči se globalni medij na svetu in zagotovo bo tako še kar nekaj časa glede na sedanji trend rasti. V Sloveniji namreč uporablja internet že preko milijon ljudi dnevno. Spletna stran je ena izmed najučinkovitejših orodij za komunikacijo tako med podjetji kot tudi med potrošniki.

Spletna stran je medij, ki je na voljo 24 ur na dan, 365 dni v letu, ki omogoča objavo praktično neomejenih količin informacij v različnih oblikah: besedilo, slik, zvok, video, animacije, interaktivni obrazci ipd. Zato dober spletni nastop lahko prinese podjetju nove potencialne in realne stranke, ki jih sicer ne bi dosegli. V Sloveniji na primer že preko 70 % obiskovalcev interneta pred vsakim nakupom preverja ponudbo izključno na internetu. Prav tako pa spletna stran znižuje stroške, ki jih ima sicer podjetje z odgovarjanjem na enaka vprašanja kupcem po telefonu ali s pošiljanjem raznih promocijskih katalogov in drugih reklamnih materialov.

Kakšne vrste spletnih strani obstajajo?

Spletne strani so lahko različno velike in imajo več ali manj vgrajenih funkcij. Lahko so povsem preproste, predstavitvene – spletna vizitka. Lahko pa predstavljajo celostno korporativno predstavitev in vsebujejo forum, foto galerije, obrazce, ankete, možnost dostopa do določenih vsebin samo z geslom, in podobno. Glede na vaše želje in potrebe skupaj z vami poiščemo pravo kombinacijo za vašo spletno stran, tako da bo le-ta čimbolj učinkovita.

Kakšna je razlika med statično in dinamično spletno stranjo?

Statična spletna stran je ponavadi sestavljena le iz klasičnega HTML-ja, kjer vsi uporabniki prejmejo enake informacije in se vedno izpišejo enake stvari. Če se pojavi potreba po spreminjanju vsebin, je takoj treba vključiti tudi programerja, saj je spremembe potrebno vpisovati direktno v kodo.
Dinamična spletna stran temelji na uporabnikovi interaktivni izkušnji. Vsebina in grafični del sta ločena. Vsebina je shranjena v podatkovni bazi in je prikazana na strani le, ko je potrebovana. Prednost je hitrejše nalaganje strani, seveda pa je še večji plus, da lahko prav vsakdo, brez kakršnekoli grafične izkušnje, posodobi svojo spletno stran. Takšna osnova je idealna za ljudi, ki želijo pogosto spreminjati svoje spletne strani, vključno s posodobitvijo teksta in slik. Dinamične spletne strani so prav tako najprimernejše za spletne galerije, kataloge in obrazce.

Kaj je CMS (content management system)?

Content Management System je angleški izraz za uredniški sistem, ki omogoča, da je spletna stran narejena tako, da jo je možno enostavno urejati, dodajati in spreminjati obstoječe vsebine, nameščati različne razširitve in podobno. Vse sodobne strani so narejene s CMS, kar vam omogoča, da lahko sami stran urejate od koderkoli in kadarkoli.

Za katero domeno naj se odločim?

Domena s končnico ”.si” se lahko trenutno registrira le za eno leto. V tujini pa obstaja možnost za registracijo domen ”COM”, ”NET” in drugih tudi za 10 let. Zaradi trajanja registracije in morebitne zasedenosti domene priporočamo, da se registrirajo tri domene (SI, COM, NET) ali celo več. To je še posebej pomembno za podjetja, ki poleg Slovenije poslujejo tudi s tujino.

Kako naj pripravim material oz. vsebino za izdelavo spletne strani?

Za prvo fazo izdelave spletne strani (oblikovanje grafičnega osnutka) potrebujemo Vaš logotip, celostno grafično podobo podjetja (če ga ima) ter vsebinski koncept spletne strani. To so osnovni elementi, ki jih potrebujemo za izdelavo grafičnega osnutka spletne strani. Zelo so dobrodošle tudi fotografije, ki so povezane z naročnikom ali njegovo dejavnostjo oziroma s tem, kar na spletni strani želite objaviti.
Besedila morajo biti v elektronski obliki, bodisi pripravljena v Wordu ali podobnem programu za urejanje besedil, lahko pa tudi v Notepad-u (MS Windows Beležnica). Slike naj bojo čim boljše kakovosti (.jpg, .psd).  Sami prepisujemo v elektronsko obliko le manjše dele rokopisov in tiskanih materialov, nikakor pa ne celotnih vsebin za spletne strani. Slike so zaželene v elektronski obliki, ni pa to pogoj. Lahko pa nam izročite tudi material, ki še ni v digitalizirani obliki in ga digitaliziramo mi.

Rad bi novo grafično podobo strani, vendar z isto vsebino. Je to možno?

Je možno v večini primerov. Izjeme so le nekatere zahtevne in obširne spletne aplikacije, če je programerji niso sestavili tako, da je to omogočeno. Drugače pa je to navadno dokaj lahek postopek, le precej zamuden z veliko mero natančnosti.

Želimo več jezikovno spletno stran, kaj potrebujete?

Potrebujemo prevode v jezike, v katerih želite imeti prikazano spletno stran. V kolikor še prevodov nimate lahko za prevode poskrbimo mi.

Ali vaše podjetje omogoča tudi vpis spletne strani v imenike in spletne iskalnike?

Vaše spletne strani vpišemo v vse pomembnejše slovenske in tuje spletne imenike ter iskalnike. Pri tem ne uporabljamo orodij za masovno pošiljanje, saj dokazano zmanjšujejo kakovost in rangiranje vašega vpisa v iskalnikih. Vpis Vaše nove spletne strani v spletne iskalnike je že vključeno v ceno izdelave spletne strani.

Koliko stane izdelava spletnih strani?

Kakovostna spletna stran je investicija, ki se ob pravilnem nastopu zelo hitro povrne. Vse naše spletne strani so narejene načrtno in premišljeno tako, da stranki omogočijo uresničiti strateško zastavljene cilje. Vseh projektov se lotimo načrtno in s ciljem ustvariti kakovostno spletno mesto. Cene so odvisne od obsežnosti in zahtevnosti projekta. Cene osnovnih spletnih strani se pričnejo od 250 € naprej.

Kako dolgo traja izdelava spletne strani?

Čas izdelave spletnih strani je odvisen od kompleksnosti projekta. Povprečen čas izdelave od roka, ko pridobimo vse materiale in dokončno dorečemo strukturo je med 14 in 21 dni.

Koliko stane vzdrževanje spletnih strani?

Pri vzdrževanju se ne morete ogniti letnemu plačilu gostovanja spletne strani in podaljševanju registracije domene. V primeru potrebe po pogostem ažuriranju oziroma osveževanju spletne strani se dogovorimo za mesečni znesek, katerega višina je odvisna od obsega mesečnega dela. Druga možnost ažuriranja strani je izdelava urejevalnika za menjavo vsebine strani (CMS). S tem vam omogočimo, da sami kadarkoli menjate (dodajate) besedila ali slike, v tem primeru je izdelava spletne strani nekoliko dražja.